Aylık Arşivler: Mart 2022

  1. Havuç’un Faydaları

    Havuç’un Faydaları

     

    Yemeğinden tatlısına, salatasından kekine kadar mutfağımızda ve sofralarımızda kullandığımız havuç birçok açıdan vücudumuza fayda sağlıyor.
    Sizler için her gün Hal’den taze olarak getirdiğimiz havuç ve diğer meyve çeşitlerini manav reyonumuzdan temin edebilirsiniz.

    Havucun faydalarından birkaç tanesini sizin için araştırdık.
    Düzenli olarak havuç tüketmek;
    • Katarakta yakalanma riskini azaltır.
    • Göz kuruluğuna iyi gelir.
    • İçerdiği bol A vitaminiyle yaşlanmadan dolayı meydana gelen göz hastalıklarına karşı gözleri korur.
    • Yüzde oluşan kırışıklıkların azalmasına yardımcı olur.
    • Felç geçirme olasılığını büyük oranda azaltır. Harvard Üniversitesinde yapılan araştırmanın sonuçlarına göre havuç tüketmek felç geçirme olasılığını %67 oranında azalttığı gözlemlenmiştir.

    Daha fazla »
  2. Konserveyi Elle Yapmalı, Hazırından Uzak Durmalı!

    Konserveyi Elle Yapmalı, Hazırından Uzak Durmalı!

     

    Konserveyi Elle Yapmalı, Hazırından Uzak Durmalı!

    Sincap pek sevimli bir hayvandır. Ancak insanların çoğu onu fındık, ceviz düşmanı bilir. Esasında fındığı, cevizi çok sevdiği doğrudur; fakat onları yok ettiği yanlıştır. Sincap cevizi de fındığı da doyacak kadar yer ve fazlasını kış ayları için farklı yerlere gömer. Ne var ki unutkan bir hayvandır, gömdüklerini bulamaz. İşte o unuttuğu cevizler fidan olur, ağaç olup kök salar. Yani sincap yeni ceviz-fındık ağaçlarının çıkmasına vesile olur. Sincabın kış için çabaladığı gibi diğer birçok hayvan ve insanlar da kışa hazırlanır.

    Köyün kış telaşında hiçbir şey israf olmaz

    Köy bir başkadır; telaşesi, toprağı, havası, kokusu… Şehirde kışın yağmurdan, çamurdan kaçmak için yaşanan telaş, köyde kışa hazırlık için yaşanır. Bahçeye ekilen, belki de maalesef satın alınan sebzeler farklı

    Daha fazla »
  3. Yarının Suyunu Bugünden Biriktir!

    Yarının Suyunu Bugünden Biriktir!

     

    Türkiye yakın gelecekte su fakiri olma tehlikesiyle karşı karşıya. Evlerimizde yanlış yaptığımız birkaç uygulamayı düzelttiğimizde günde 57 litre su tasarrufu yapabiliriz.
    Bulaşık makinesine koyarken kimler bulaşıkları sudan geçirip makineye yerleştiriyor? Size bu uygulamanın yanlış olduğunu söylesek? Biz bulaşıkları sudan geçirdikçe her yıkamada toplamda 72 litre su kullanmış oluyoruz. Oysaki bulaşık makinesi 60 derece sıcaklığa kadar sadece 15 litre su harcayarak bulaşıkları tertemiz yıkamaktadır. Bulaşıklarımızı sudan geçirmeden makineye atarsak günde 57 litre, yılda ortalama 26-40 ton arasında su tasarrufu sağlayabiliriz.
    Bugün tasarruf etmeye başlamazsak, yarın tasarruf edecek suyumuz olmayabilir. Tasarruf etmeye bugünden başlayalım ve çocuklarımıza daha iyi bir dünya bırakalım.
    Not: Yapılan bir araştırmada Türkiye halkının %87’sinin bulaşık

    Daha fazla »
  4. Enerji Tasarrufu Haftası

    Enerji Tasarrufu Haftası

     

    Enerji tasarrufu haftasına girdiğimiz şu günlerde enerji tasarrufu ile ilgili neler biliyoruz. Ülkemizde kullandığımız enerji kaynaklarının büyük bir kısmın dışarıdan ithal ediliyor.

    Buna bağlı olarak enerji tüketiminin azaltılması ve gündelik hayatta da uygulanabilmesini sağlamanın önemi her geçen gün artıyor. Bu konuda çeşitli uygulamalar mevcut. Beyaz eşya firmaları A sınıfı ürünler tasarlıyor, enerjinin doğru kullanımı hakkında kamu spotları yayınlanıyor ve televizyon programlarında enerji tasarrufu için basit öneriler verilerek bilinçlendirmeler yapılıyor. Ayrıca her geçen gün enerji tasarrufu konusunda ülke çapında bir farkındalık oluşturmak için sivil toplum kuruluşları ve markalar etkinlikler ve araştırmalar yapıyorlar.

    Ülkemizin enerjisi kısıtlı ve maliyetli. Biz bunun farkında değiliz. Ülkemizdeki hayatımızı devam ettirmemiz için gereken enerjimizi

    Daha fazla »
  5. Evinizde enerji tasarrufu sağlamanın yolları!

    Evinizde enerji tasarrufu sağlamanın yolları!

    Evlerimizde tasarrufu alışkanlık edinmeliyiz. Ev içerisinde tasarrufun sağlanabilmesi için ailecek bilinçli olmamız gerekiyor. Özellikle küresel ısınma, kuraklık ve susuzluk gibi birçok çevresel tehditler son zamanlarda doğayı ve insan yaşamını tehdit eder hale geldi. Evlerimizde alacağımız bazı önlemlerle bizde doğaya aynı zamanda aile bütçesine de katkı sağlayabiliriz.

    • Yüksek faturalardan kurtulmanın, enerji tasarrufuyla doğaya katkısağlamanın hem de evinizin daha iyi ısınmasının en önemli yollarından birisi de bina ısı yalıtımıdır.

    Yalıtımı iyi yapılmamış binaların kışın ısıtılması, yazın ise soğutulması oldukça zor olabiliyor. Çünkü, evimizde ısının kaçabileceği birçok nokta bulunuyor ve yüksek miktarda enerji kullanmak zorunda kalabiliyoruz. Bu durum yaz veya kış fark etmeksizin yüksek faturalar ödememize ve gereksiz enerji sarfiyatına neden oluyor.

    • Evinizin kullanılmayan odalarında bulunan radyatörleri kapatın. Böylece radyatör
    Daha fazla »
  6. Çamaşır Suyu Lekesi Nasıl Çıkarılır?

    Çamaşır Suyu Lekesi Nasıl Çıkarılır?

     

    Gündelik hayatımızda beyazlarımızın temizliği için kullandığımız çamaşır suyu bazen sevdiğimiz bir kıyafetimizin üzerine dökülebiliyor. Ve o kıyafetimizi bir daha giyemiyoruz. Halbuki, uygulayacağınız basit yöntemlerle kıyafetlerinizi eski rengine kavuşturabilirsiniz.

    İşte yapmanız gerekenler;
    Öncelikle çamaşır suyu dökülen alanı soğuk suyla yıkayın.
    Bir miktar karbonatı suyla karıştırarak kalın bir macun elde edin.
    Bu elde ettiğiniz macunu lekeli kısımlara aynı oranda sürün.
    Kuruduktan sonra eski bir diş fırçası yardımıyla karbonatı lekeden arındırın.

    Daha fazla »
  7. Çaydanlık Temizliği

    Çaydanlık Temizliği

     

    Çaydanlıkların dibinin kireç tutması ve kararması mutfaklarımızda en çok karşılaştığımız sorunlardan birisidir. Öyle ki bir süre sonra içtiğimiz çaydan tat alamamaya başlarız. Çaydanlıklarınızı pırıl pırıl yapacak ve içtiğiniz çaydan tat almanızı sağlayacak yöntemleri aşağıya sizin için bıraktık.

    Bir miktar sirkeyi çaydanlık içerisine katarak yaklaşık 15 dakika boyunca kaynatınız. Çaydanlığı bol su ile yıkayınız.

    Eğer sirke kullanmak istemiyorsanız bunun yerine çaydanlık içerisine iki yemek kaşığı limon tuzu ve biraz su ekleyerek 15 dakika boyunca kaynatınız. Çaydanlığı bol su ile yıkayınız.

    Çaydanlıktaki kireçleri yok etmenin bir diğer yolu ise yumurta ve patates kabuklarıdır. Çaydanlığın içerisine bir miktar su, yumurta ve patates kabuğu ekleyerek kaynatınız. Çaydanlığı bol su ile yıkayınız.

    Sizinde evde denediğiniz ve başarılı olmuş

    Daha fazla »
  8. Yağ Şişesi Nasıl Temizlenir

    Yağ Şişesi Nasıl Temizlenir

     

    Dekoratif ve pratik olmasıyla evlerimizin vazgeçilmezi olan yağ şişeleri, yağın kullanımı esnasında kolaylık sağlasa da iş yağ şişelerini temizlemeye geldiği zaman oldukça zor hale gelebiliyor.
    Yağ şişeleri çoğu zaman tasarımları gereği temizlemesi güç şişeler olsa da, evde uygulayabileceğiniz basit yöntemlerle kolay bir şekilde temizlemek mümkün. İşte o yöntemlerden birkaçı;


    1- Yağ şişesinin içine sodayı katın ve iyice çalkalayın. Şişenin içindeki sodayı dökerek su ile yıkayın.
    2- Kahve telvesini bir miktar su ile karıştırın. Şişeye dökün ve çalkalayın. Telve ile karıştırdığınız suyu dökün. Şişeyi su ile yıkayın.
    3- Elma sirkesini bir miktar su ile karıştırın ve şişenin içine katarak çalkalayın. Şişenin içindeki sirkeli suyu dökün ve şişeyi su ile yıkayın.

    Daha fazla »
  9. Insert’teki Soruların Cevapları

    Insert’teki Soruların Cevapları

     

    Insertümüzün son sayfasında yer alan soruların cevaplarına aşağıdan ulaşabilirsiniz. Umarız sorularımızı beğenmişsinizdir.

    S1. Dikdörtgen biçiminde ve her cephesi güney manzaralı bir ev inşa ediliyor. Evi kocaman bir ayı ziyaret ederse bu ayı hangi renk olur?

    C1. Evin her cephesi güneye baktığı için bina kuzey kutbundadır. Ayı beyaz renkte olur.

    S2. Elinizde 5 litre ve 3 litre hacimli iki adet bidon vardır. Sadece bu iki bidonu kullanarak 4 litre suyu nasıl elde edersiniz?

    C2. 3 litrelik bidonu doldurup 5 litrelik bidona boşaltıyoruz. Bir kez daha 3 litrelik bidonu doldurup 5 litrelik bidona boşaltıyoruz ve 3 litrelik bidonda 1 litre su kalıyor. 5 litrelik bidonun içindeki suyu boşaltıyoruz. 3 litrelik bidonun içinde kalan 1 litre suyu 5 litrelik bidonun içine döküyoruz.

    Daha fazla »
  10. Ramazan Ayında Doğru Beslenmenin Püf Noktaları

    Ramazan Ayında Doğru Beslenmenin Püf Noktaları

     

    Ramazan Ayında Doğru Beslenmenin Püf Noktaları

    Ramazan ayınının başlangıç günlerini yavaş yavaş geride bıraktık. Peki beslenmemize dikkat ediyor muyuz? Vücudumuzu Ramazan ayının beslenme düzenine adapte edebildik mi? Ramazan ayında beslenme noktasında dikkat edeceğimiz birkaç püf noktayı tekrar hatırlatalım istedik.

    Peki, Ramazanda beslenmenin püf noktaları nelerdir?

    1-) Sahura Mutlaka Kalkmalıyız.

    Sahura kalkmak çoğu kişiye zor gelse de günün geri kalanında daha zinde olabilmek için mutlaka sahura kalkılması gerekiyor. Sahura kalkılmadan oruç tutulduğu zaman metabolizma hızı yavaşlıyor ve kilo alınmasına sebep oluyor.

    2-) Ana Yemeği Çorbadan 15 Dakika Sonra Tüketmeye Çalışın.

    İftar saati geldiği zaman birçoğumuz bir an önce çorbalarımızı bitirip,

    Daha fazla »
Sayfa