Evinizde enerji tasarrufu sağlamanın yolları!

Evlerimizde tasarrufu alışkanlık edinmeliyiz. Ev içerisinde tasarrufun sağlanabilmesi için ailecek bilinçli olmamız gerekiyor. Özellikle küresel ısınma, kuraklık ve susuzluk gibi birçok çevresel tehditler son zamanlarda doğayı ve insan yaşamını tehdit eder hale geldi. Evlerimizde alacağımız bazı önlemlerle bizde doğaya aynı zamanda aile bütçesine de katkı sağlayabiliriz.

  • Yüksek faturalardan kurtulmanın, enerji tasarrufuyla doğaya katkısağlamanın hem de evinizin daha iyi ısınmasının en önemli yollarından birisi de bina ısı yalıtımıdır.

Yalıtımı iyi yapılmamış binaların kışın ısıtılması, yazın ise soğutulması oldukça zor olabiliyor. Çünkü, evimizde ısının kaçabileceği birçok nokta bulunuyor ve yüksek miktarda enerji kullanmak zorunda kalabiliyoruz. Bu durum yaz veya kış fark etmeksizin yüksek faturalar ödememize ve gereksiz enerji sarfiyatına neden oluyor.

  • Evinizin kullanılmayan odalarında bulunan radyatörleri kapatın. Böylece radyatör kullandığınız odalara fazla ısı gönderimiyle odanın sıcaklığını yükseltebiliriz.
  • Akıllı beyaz eşyaları tercih edin. Teknolojinin ilerlemesiyle beyaz eşyalar verimli şekilde çalışıyor. Örneğin çamaşır makinesi çamaşırların cinsine göre su ve deterjan eklerken, akıllı fırınlar yemeğin cinsine göre süre ayarı yapıyor ve verimli ısıyı kullanıyor.
  • Sıcaklıkları pencereden kaçırmayın. Pencerelerin çerçevelerini kontrol edin ve pencereleri kapatırken hava girişini engellemek için iyice kapatıldığından emin olun.
  • Kullanılmayan elektronik cihazları prizden çekin. Elektronik cihazlar kapatılsa bile prizde takılı olması durumunda elektrik tüketimine devam eder.
  • Uzun ve kalın perdeler pencere önünde kullanılmalıdır, ısı yalıtımını destekler. Camınızın önünde radyatör varsa uzun perde ile kapatılmamalıdır.
  • Evinizin radyatörlerini temizliğine dikkat edin. Her sene mutlaka kışa girmeden radyatörlerinizin düzenli temizliğini yaptırın.
  • Duş süresini kısatutmak, gereksiz ışıkları söndürmek, kullanılmayan elektronik cihazların kapatılması gibi bazı basit uygulamalara da dikkat edebiliriz.