Enerji Tasarrufu Haftası

 

Enerji tasarrufu haftasına girdiğimiz şu günlerde enerji tasarrufu ile ilgili neler biliyoruz. Ülkemizde kullandığımız enerji kaynaklarının büyük bir kısmın dışarıdan ithal ediliyor.

Buna bağlı olarak enerji tüketiminin azaltılması ve gündelik hayatta da uygulanabilmesini sağlamanın önemi her geçen gün artıyor. Bu konuda çeşitli uygulamalar mevcut. Beyaz eşya firmaları A sınıfı ürünler tasarlıyor, enerjinin doğru kullanımı hakkında kamu spotları yayınlanıyor ve televizyon programlarında enerji tasarrufu için basit öneriler verilerek bilinçlendirmeler yapılıyor. Ayrıca her geçen gün enerji tasarrufu konusunda ülke çapında bir farkındalık oluşturmak için sivil toplum kuruluşları ve markalar etkinlikler ve araştırmalar yapıyorlar.

Ülkemizin enerjisi kısıtlı ve maliyetli. Biz bunun farkında değiliz. Ülkemizdeki hayatımızı devam ettirmemiz için gereken enerjimizi tasarruflu kullanmıyoruz. Oysaki uygulayacağımız etkili yöntemlerle enerji israfını azaltabiliriz. Bu yöntemleri şöyle sıralayabiliriz;

1- Yenilenebilir enerji kaynaklarını tercih edin.

2- Beyaz eşya satın alırken, A+ ve A++ olan cihazları tercih edin. Böylece %60 oranında enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.

3- Bulaşık ve çamaşır makinesini tam dolmadan çalıştırmayın.

4- Bataryalarınız tamamen şarj olduğunda veya şarj cihazları kullanılmadığında fişten çekin. Birçok şarj cihazı, telefonunuz şarja takılı değilken bile sürekli olarak enerji tüketir.

5- Fırında yemek pişirecekseniz, pişirme sırasında fırın kapağını kapalı tutun. Fırın kapağını her gereksiz açışınızda sıcaklık 25 dereceye kadar düşebilmektedir.

6- Geleneksel akkor ampuller yerine CFL ve LED ampuller kullanarak %70 oranında enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.

7- Duş sürenizi birkaç dakika azaltarak %30 su tasarrufu sağlayabilirsiniz.

8- Evde olmadığınız zamanlarda bile kombinizi sürekli kısık ayarda kullanın. Kombinizi kapatmanız, evinizi ısıtmak istediğinizde daha yüksek enerji harcanmasına neden olur.