Insert’teki Soruların Cevapları

 

Insertümüzün son sayfasında yer alan soruların cevaplarına aşağıdan ulaşabilirsiniz. Umarız sorularımızı beğenmişsinizdir.

S1. Dikdörtgen biçiminde ve her cephesi güney manzaralı bir ev inşa ediliyor. Evi kocaman bir ayı ziyaret ederse bu ayı hangi renk olur?

C1. Evin her cephesi güneye baktığı için bina kuzey kutbundadır. Ayı beyaz renkte olur.

S2. Elinizde 5 litre ve 3 litre hacimli iki adet bidon vardır. Sadece bu iki bidonu kullanarak 4 litre suyu nasıl elde edersiniz?

C2. 3 litrelik bidonu doldurup 5 litrelik bidona boşaltıyoruz. Bir kez daha 3 litrelik bidonu doldurup 5 litrelik bidona boşaltıyoruz ve 3 litrelik bidonda 1 litre su kalıyor. 5 litrelik bidonun içindeki suyu boşaltıyoruz. 3 litrelik bidonun içinde kalan 1 litre suyu 5 litrelik bidonun içine döküyoruz. 3 litrelik bidonu bir kez daha suyla doldurup 5 litrelik bidona boşaltıyoruz. Böylece 5 litrelik bidonda 4 litre su elde etmiş oluyoruz.

S3. İlhan, yeni bir kol saati almıştır. Bir müddet sonra saatin akrep ve yelkovan kollarının her 65 dakikada bir üst üste geldiğini farketti. Bu saat hızlı mı, yavaş mı yoksa normal mi çalışıyor? Eğer bir fark varsa, bu saatte kaç saniyedir?

C3. Normal bir saatte akrep ve yelkovan kolları 12/11 saatte bir üst üste gelir. İlhan’ın saatinin kolları ise 65 dakikada (13/12 saate) bir üst üste geliyor. Buna göre İlhan’ın saati (12/11) / (13/12) = 144/143 kat daha hızlı. Bu da İlhan’ın saatinin 1/143 saat yani yaklaşık olarak 25 saniye daha hızlı olduğunu gösterir.