Taş Köprü Sarımsağı Çin Sarımsağına Karşı

Taşköprü Sarımsağı Nedir?
Taşköprü sarımsağı Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yetişen bir sarımsak çeşididir. Baharat oranının yüksek, keskin kokulu ve aromalı olması sebebiyle pastırma, sucuk, turşu, konserve ve baharat gibi sanayi alanlarında çok fazla tercih edilir. İklim koşullarına dayanıklı, kaliteli ve sıkı taneli olması normal depo koşullarında 12 aya kadar muhafaza edilmesini sağlar. Diğer sarımsak çeşitlerine oranla, yetiştirildiği toprağın kanser riskini azaltan selenyum elementini içermesi ve hormonal müdahaleye uğramamış olmasından dolayı ön plana çıkmaktadır.

Çin Sarımsağının Pazara Girişi Niçin Tehlike Oluşturuyor?
Çin sarımsağı, Çin’den ithal edilen tohumlarla üretilen, yerli üretimine destek verilmezse ve dikkat edilmezse sarımsak piyasasının tamamını ele geçirecek olan sarımsak çeşididir. Çin’den ithal edildiği için yerli üreticiyi zor duruma düşürmektedir. Daha ucuz ve göze hoş geldiği için tercih edilse de tadı, kokusu ve içerdiği vitaminler yetersizdir. Eğer dışarıdan alım devam ederse ve yerel tohumlarla karıştırılarak üretimi yapılırsa kısa süre sonra elimizde bulunan sarımsak çeşidimizi kaybedebiliriz.

Taşköprü Sarımsağını Çin Sarımsağından Nasıl Ayırt Edebiliriz?
• Çin sarımsağı gayet beyaz ve parlak bir görünüme sahiptir. Taşköprü sarımsağı ise daha kapalı renktedir.
• Çin sarımsağı iri taneli ve daha büyüktür. Taşköprü sarımsağının taneleri ise daha küçüktür.
• Çin sarımsağında 4-5 diş sarımsak bulunur. Bu sayı Taşköprü sarımsağının dişleri küçük olduğu için daha fazladır.
• Çin sarımsağını ayıklamak çok kolaydır. Taşköprü sarımsağının kabukları daha sık ve kalın olduğu için ayıklanması Çin sarımsağına göre daha zordur.
• Çin sarımsağının kokusu yok denecek kadar azdır. Oysa Taşköprü sarımsağının kokusu daha keskin ve aromalıdır.

×