Aşure Tarifi


Aşure Malzemeleri ve Tarifi


Malzemeler:

Aşurenizi bol malzemeli ve lezzetli yapmak için aşağıdaki ürünleri kullanabilirsiniz:


Tahıllar:


Aşurelik Buğday – (Kg olarak isteğe bağlı miktarda)

Pilavlık Pirinç – (Kg olarak isteğe bağlı miktarda)
Nohut – (Kg olarak veya haşlanmış şekilde)

Hazır Bakliyat:


Duru Haşlanmış Fasulye/Nohut – 400 Gr


Kuru Meyveler:


Mumcu Kuru İncir – 300 Gr

Mumcu Kuru Kayısı – 250 Gr
Mumcu Kuru Üzüm – 90 Gr
Doytat Kuş Üzümü – 50 Gr

Kuruyemişler:


Mumcu Ceviz İçi – 150 Gr

Mumcu Fındık İçi – 90 Gr
Doytat Dolmalık Yer Fıstık – 25 Gr
 
Aşure Tarifi

Buğdayı Hazırlayın:

Aşurelik buğdayı bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün suyunu süzüp yumuşayana kadar haşlayın.


Nohut ve Fasulyeyi Haşlayın:


Kuru nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın ya da pratiklik için Duru Haşlanmış ürünlerini kullanabilirsiniz.


Pirinç Ekleyin:


Haşlanan buğdaya pilavlık pirinci ilave edin, birkaç dakika daha kaynatın.


Kuru Meyveleri Doğrayın:


Kayısı ve inciri doğrayıp bir süre suda bekletin. Ardından tencereye ilave edin. Kuş üzümünü de ekleyin.


Şeker ve Su Ekleyin:


Tüm malzemelerin üstünü geçecek kadar su ekleyip, istediğiniz miktarda toz şeker ilave edin (genellikle 4-5 su bardağı önerilir). Kaynamaya bırakın.


Kuruyemişleri Ekleyin:


Fındık içi, ceviz içi ve dolmalık yer fıstığını aşure piştikten sonra üzerine süslemek için kullanın. İsteğe göre içine de karıştırabilirsiniz.


Servis:


Aşureyi kaselere paylaştırdıktan sonra üzerini nar, tarçın, fıstık veya Hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz.

Aşure Tarifi ve Yapımı;