Seyidoğlu Tahin Bidon 550 g
Seyidoğlu Tahin Bidon 550 g
Seyidoğlu Tahin Bidon 550gr en kaliteli susamlardan üretilen bir besin deposudur. Pekmez ile muhteşem bir ikili olan tahini, tahinli yemek tariflerinde de kullanabilirsiniz.
Seyidoğlu Tahin Bidon 550 gr olarak üretilen tahin, en kaliteli susamlardan elde edilerek yapılır. Tahin oda sıcaklığında ağzı kapalı olarak muhafaza edilmeli, sudan ve nemden uzak tutulmalıdır. Tahin susamın elde edildiğinden zamanla yağ ayrışması görülebilir. Bu bozulmayı değil aksine katkısız doğal bir ürün olduğunu gösterir.
Tahin, susam tohumlarının kabukları soyulduktan sonra kavrulur ve geleneksel taş değirmenlerde öğütülür. Yapılan bu işlemler sonucunda ortaya çıkan doğal bir lezzet olarak tahin elde edilir ve tahin hiçbir katkı maddesi içermeyen bir gıda maddesidir. Susam tohumlarına yapılan bu işlemlerden sonra ortaya çıkan akışkan madde farklı lezzetlerle karıştırılmaya uygun bir kıvam haline gelir Tahin ve bu tahini, kırmızı etten tutunda salatalara kadar daha bir çok yemekte sos niyeti ile kullanılabilmektedir.
Tahin %25 oranı gibi yüksek bir oranda protein içerir. Bundan dolayı besleyici bir gıda maddesidir tahin. Ek olarak tahin yaklaşık %60 oranındaki doymamış yağ asitlerince zengin olan susam yağı içermektedir. Ayrıca tahin içerdiği oleik ve linoleik asitten dolayı kalp damar hastalıklarının önlenmesine katkıda bulunan önemli bir gıda maddesidir. Tahin kolesterol içermez ve yapılan araştırmalar sonucunda kandaki kolesterol düzeyi üzerinde olumlu bir etkisi olduğu bilinmektedir. Şunu da belirtmekte fayda var ki; tahin içeriğinde sesamol, sesamin, sesamolin ve tokoferoller bulunmaktadır ve bu maddeler önemli antioksidan bileşikleri olduğundan dolayı vücudu hastalıklara ve yaşlanma gibi olumsuz etkilere karşı korurlar.
Tekrar edecek olursak Tahin, susamın ezilmesiyle ortaya çıkan ve akışkan bir madde olan tahin, tarihi çok eskilere dayanan bir gıda maddesidir. Osmanlı’da tahin, sarayın önemli konuklarına sunulan bir ikramdı. Tahinin ilk aşaması susamların ıslama havuzlarında bekletilip, kabuklarının kolay soyulabilmesi sağlandıktan sonra kabukları yıkanır ve kurutulur. Kavrulma aşamasından sonra değirmenlerde ezilerek tahin edilir.
Tahinin faydaları saymakla bitmez
Konunun başında da bahsettiğimiz gibi tahinin faydaları saymakla bitmez. Zengin lif kaynağı olan tahin, E, A, B kompleks vitaminleri, demir, kalsiyum gibi önemli mineralleri içerir. Tahin pekmez ile müthiş bir ikilidir. Tahinin mideye faydaları, tahinin cilde faydaları vardır. Tahinli yemek tarifleri ise saymakla bitmez. Tahinli kurabiye, tahinli çörek, tahinli kabak tatlısı bunlardan sadece birkaçıdır.