Dinçer Cin Mısır 500 g
Dinçer Cin Mısır 500 g
Patlamış mısır, cin mısır (Zea mays everta) tanelerinin ısı etkisiyle patlayarak şişmesi sonucu elde edilen ve çerez olarak yenen bir yiyecektir.
Zevkle tükettiğimiz ve bir çok alanda kullandığımız mısır bitkisi yağ bakımından zengindir.
Ayrıca bileşiminde bol miktarda karbonhidrat bulunmasından dolayı enerji verici bir besindir ve de bileşiminde su, mineral, protein, yağ gibi temel besinleri de bulundurur.
Mısır taneleri ısıtıldıklarında bileşiminde bulunan su biraz sonra buharlaşmaya başlar, buharlaşan su genleştikten sonra mısır taneleri birbirine sığmaz olur.
Bir süre sonra sıcaklığın artmasıyla ve su buharının zorlamasıylada kabuk yarılır.
Su buharı da dışarı çıkmaya başlar ve su buharıyla birlikte mısır tanesinin bileşiminde bulunan nişasta, protein gibi diğer besin maddeleri de dışarıya çıkar.
Besin maddelerinin dışarı çıkması ile nişasta ve protein beyazlaşmaya başlar. Beyazlaştığı süreyi tamamlatınca patlamış mısır haline döner.